Légúti betegségek

Légúti betegségekLégző-rendszer: A gázcsere a tüdőben zajlik. A tüdőnk az a szerv, mely a légzési folyamat során, friss oxigénnel látja el a vért, miközben eltávolítja a szén-dioxidot a szervezetből. A változatos légúti betegségek kialakulása miatt ez a folyamat sokszor nehezített.

Szív-érrendszer: A vérkeringés feladata, hogy a vért eljuttassa a szervezet minden részébe a vörösvértestek hemoglobinjainak közreműködésével, ezáltal el is szállítja a sejtlégzés során felszabadult szén-dioxidot. A légúti betegségek kezelésében fontos feladat, hogy a javítsuk a tüdő véroxigén ellátottságát.

Fenti két szervrendszer közötti kapcsolatot a tüdő biztosítja. A tüdőnk oxigénnel dúsított levegőt és vért is egyaránt kap. Belégzéskor a két tüdő fél telítődik oxigénnel, aminek a sejtekhez való eljutását a vér ill. a vérkeringés biztosítja, majd a kilégzés alkalmával a fölösleges anyagcseretermékek és a szén-dioxid távoznak a szervezetből. Számos légúti betegséget ismerünk, amelyek a tüdő megbetegedését okozzák. Többek között ilyen légúti betegségek az asztma, COPD, tüdőgyulladás, tuberkulózis, légmell, tüdőembólia stb.

Légutak felépítése: Légutak folyamatosan szűkülő csövecskék rendszere. Belégzés alkalmával az orrba jut a levegő, majd innen tovább az orrjáratokba, ezek feladat, hogy kiszűrjék a levegőben található port. A levegő ezután a torokban található garatban, és a gégében halad tovább, majd leér a légcsőbe, más néven tracheába. Innen ágaznak el a főhörgők: az egyik a bal, a másik a jobb tüdő félbe érkezik. A főhörgők újra elágazódnak, a hörgőkre, majd a hörgőcskékre, ezeknek a csövecskéknek az átmérője folyamatosan szűkül, ahogy haladunk egyre mélyebbre. A hörgőcskék piciny légzsákocskák fürtjében végződnek, amelyeket a tüdő léghólyagjainak vagy alveolusoknak nevezzük. Ezek felületén szívódik fel a vérkeringésbe az oxigén, és diffundál vissza a szén-dioxid tüdőbe, amely ezután a kilégzés során távozik a szervezetünkből.

A nyálkahártyáknak, orrüregnek a légúti betegségek megelőzése érdekében éppen az a feladatuk, hogy megszűrjék, valamint megtisztítsák a belélegzett levegőt, emiatt a felső légutak megbetegedései eléggé gyakoriak, mivel a légutakba könnyen bejutnak és elszaporodni képesek a különböző légúti betegségeket okozó kórokozók. Elmondhatjuk, hogy a fentiek miatt az ember légzőszervei más szerveinktől védtelenebbek a légúti betegségekkel és a környezeti hatásokkal szemben: pl. allergén anyagokkal, a levegőben lévő kórokozókkal (amelyek légúti betegségeket okoznak), légszennyezéssel szemben. Kiemelkedően sok légzőszervi megbetegedés okozója még a dohányzás, ami miatt a káros anyagok eljutnak egészen a tüdő léghólyagjaiba.

Légúti betegségekA légúti betegségeket okozó kórokozók elleni harcban, fontos feladatuk van a légzőszervek szöveteinek. A légző rendszert borító csillószőrös hengerhám az orr, gége valamint a légcső falát béleli be és a légúti megbetegedést okozó idegen test bekerülésének alkalmával kifelé irányuló mozgásával tereli ki a betolakodókat. Légúti betegségek esetén beszélhetünk felső légúti betegségekről és alsó légúti betegségekről. A felső légúti betegségek közé tartoznak az orrüreggyulladás, az orrmelléküreg gyulladás és a garatgyulladás. A légúti megbetegedések kb. 70 százalékánál a felső légúti betegség kialakulásáért vírusokat okolhatunk. Hozzávetőlegesen  kétszáz fajta légúti betegségeket okozó vírus beazonosítása történt már meg.

Az alsó légúti betegségek az alsó légutak (légcső, főhörgők, hörgők, hörgőcskék) gyulladása okozza. Ilyenek a légycső gyulladás, hörgőgyulladás, kishörgők gyulladása, tüdőgyulladás. Az alsó légúti betegségek által érintett területen csökken a léghólyagocskák légtartalma, előrehaladott légúti betegség esetén a gyulladás miatt teljes méretüket gennyes váladék tölti ki. Változatos lehet a légúti betegség kiterjedése, akár érintett lehet egy teljes tüdőlebeny, vagy tüdőrész, esetleg „csak” egy-egy hörgő vagy azok közelében található léghólyagokat érint. A légúti megbetegedések kialakulásáért általában vírusok a felelősek. A felső légúti betegségekre jellemző, hogy  váratlanul jelentkeznek,  társulva rossz közérzettel. Jellemzően a  tünetekhez kezdetben láz is párosulhat. A felső légúti betegségekhez, és  az alsó légúti betegségekhez is társulhatnak szövődmények, amelyek elsősorban krónikus társbetegségek, amelyek könnyebben kialakulnak  legyengült immunrendszer, valamint a nem kellő körültekintéssel alkalmazott gyógykezelés miatt.

INDISO-Speleo száraz sóterápia rendkívül hatásos, mellékhatásoktól mentes egészségügyi terápia, amely biztonsággal hosszú távon is alkalmazható a légúti betegségek kezelése során.