Középfülgyulladás tünetei

Középfülgyulladás tüneteiKözépfülgyulladás az egyik leggyakrabban előforduló fülészeti betegség. Legtöbbször valamilyen vírusos nátha szövődményeként alakul ki. Nem ritkán fordul elő felnőtteknél is, gyakran vissza-visszatérő formában. Ilyenkor beszélünk krónikus állapotról. Középfülgyulladás mögött rendszerint bakteriális fertőzés van, amely a fülkürtön át jut fel a torokból. Ha nem bakteriális eredetű a középfülgyulladás, akkor is a fülkürttel, pontosabban annak hibás működésével van összefüggésben

A gennyes középfülgyulladás tünetei lehetnek kezdetben a láz, étvágytalanság, elesettség, valamint a fül érzékenysége nyomásra. A tünetek erősödnek a fertőzés térnyerésével, így erős fájdalom, magas láz, kezeletlen középfülgyulladásnál kiszakadhat a dobhártya, miután gennyes fülfolyás alakulhat ki. Az eddigiekhez rendszerint párosulhat köhögés, ami garatgyulladásra utal. A nem gennyes középfülgyulladás tünetei kevésbé egyértelműek Nem alakul ki láz, csupán enyhe hőemelkedés jelentkezik. Szintén nem jellemző fájdalom, de ha mégis jelentkezik,  fájdalomcsillapítókra jól reagál. Fülfolyás sem tapasztalható, általában még a dobhártya megnyitása (felszúrás) alkalmával sem.

Középfülgyulladás kezelése során a legfontosabb feladat helyreállítani és biztosítani  a dobüreg levegőzését. Csecsemők esetében nagy gonddal kell orrszívással tisztán tartani az orrjáratot, idősebb gyereknél meg kell tanítani a helyes és rendszeres orrfújást. A fájdalom mérséklésére,  valamint a gyulladásos folyamat gyorsabb lezajlásának elősegítésére érdemes a fület melegíteni. A melegítés megoldható, bioptron lápmával, infralámpával, fülmelegítő gyógysapkával, vagy felmelegített sóval.

Középfülgyulladás tünetei:

Középfülgyulladás tüneteiKözépfülgyulladás tünetei jellemzően a felső légúti hurut kialakulása után néhány  nappal, vagy egy héttel jelentkeznek, de az is előfordulhat, hogy a hurutos betegséggel egy időben jelentkeznek a középfülgyulladás tünetei. Gyakori, hogy mandulagyulladás és orrgyulladás valamint garatüreg-gyulladás is kíséri a középfülgyulladás tüneteit. Tipikus tünet a lüktető, később egyre erősebben jelentkező fülfájás, miközben a  külső hallójárat nyomásra fájdalmassá válik. A középfülgyulladás tünetei közé sorolható, hogy a beteg hallása gyengül, általában lázas állapot is kíséri. Jellemzően középfülgyulladás tünetei a levertség, az általános rossz közérzet, csecsemőkre jellemző középfülgyulladás tünet a  nyugtalanság, étvágytalanság, vigasztalhatatlan sírással párosulva. INDISO sóterápia hatásosan kezeli a légúti gyulladásos megbetegedéseket, alkalmazását a Magyar Fül-Orr-Gégészeti Szakkollégium támogató szakvéleménye, valamint több, mint 100 000 páciens statisztikai adatai támasztják alá.